Mahatma Gandhi GK Question Answer

By | October 21, 2019
Mahatma Gandhi GK Question Answer

In this article, we are giving Best GK Questions and Answers on the Mahatma Gandhi, which will be helpful in the preparation of competitive examinations like  Talati, Gpsc, Bin Sachivalay, SSC Clerk, UPSC (IAS, IPS, IES)and Railways exam etc.

Mahatma Gandhi Jayanti is a national festival celebrated in India. Mohandas Karamchand Gandhi birth on 2 October 1869. It is one of the three national holidays in India.

Gk on Mahatma Gandhi Pro Pdf Free Download

Mahatma Gandhi GK Question Answer

1. When did Gandhiji born?
Answer: in 1869 October 2

2. Who gave the name ‘Gurudev’ to Tagore?
Answer: Mahatma Gandhi

3. When did Gandhiji went to South Africa to practice law?
Answer: in 1893

4. When did Gandhiji returned to India from South Africa ?
Answer: 9th January 1915.
(January 9 is observed as Pravasi Bharatiya Divas)

5. The period which is considered as ‘Gandhian Era’ in Indian Independence struggle ?
Answer: 1915 – 1948

6. In which language Gandhiji wrote his Autobiography ?
Answer: Gujarati

7. Who wrote the book “The words of Gandhi” ?
Answer: Mahatma Gandhi

8. When was Gandhiji’s first imprisonment?
Answer: 1908 at Johannesberg in South Africa

9. In which railway station where Gandhiji was humiliated and ousted ?
Answer: Peter Marits Burg Railway Station in SouthAfrica

10. When did Gandhiji started Tolstoy Farm (SouthAfrica)?
Answer: in 1910

11. Where is Wardha Ashram situated?
Answer: In Maharashtra

12. who is the author of “Great Soul: Mahatma Gandhi and his Struggle with India”
Answer: Joseph Lelyveld

13. Where did Gandhiji started the Phoenix Settlement ?
Answer: Durban in South Africa

14. What is the name of weakly started by Gandhiji in SouthAfrica?
Answer: Indian opinion (1904)

15. Where was Gandhiji’s first satyagraha in India?
Answer: It was for the right of Indigo workers in Champaran in 1917

16. Where was gandhiji’s first fast (Gandhiji’s second satyagraha in India)?
Answer: In Ahmadabad

17. Where did Gandhiji’s first Satyagraha experimented?
Answer: South Africa in 1906, September to protest against the Asiatic Ordinance issued against the Indians in Transval

18. Which causes Gandhiji to abandoned his title Kaiser-I-Hind?
Answer: Jallianwalabagh Massacre (1919)

19. Who started weeklies named Young India and Navjeevan?
Answer: Mahatma Gandhi

20. Which is the only Congress session presided over by Gandhiji?
Answer: Congress session at Belgaum in 1924

21. When did Gandhiji started the weekly Harijan?
Answer: 1933

22. Gandhiji called Subhash Chandra Bose as _________?
Answer: Patriot

23. Who called Gandhiji as “Half naked Seditious Fakir”?
Answer: Winston Churchill

24. Who called Gandhiji as ‘Mahatma’?
Answer: Tagore

25. Who is political guru of Gandhiji ?
Answer: Gopal Krishna Gokhale

26. Who is known as Frontier Gandhi ?
Answer: Khan Abdul Ghaffar Khan

27. Who is known as Kenya Gandhi ?
Answer: Jomo Kenyatta

28. Who started All India Harijan Samaj in 1932?
Answer: Mahatma Gandhi

29. When did Gandhiji assassinated?
Answer: 1948 January 30 by Nadhuram Vinayak Godse

30. What was called as ‘Post Dated Cheque’ by Gandhiji ?
Answer: Cripps’s Mission (1942)

31. When did Gandhiji published ‘Hind Swaraj’ ?
Answer: In the year 1908

32. who gave Baba Amta the title ‘Abhay Sadak’ ?
Answer: Mahatma Gandhi

33. Where was Gandhiji’s third satyagraha in India?
Answer:  kheda satyagraha

34. What is the real name of Gandhi’s Autobiography ?
Answer: Satya na prayogo

35. What is the period that referred in Gandhi’s Autobiography ?
Answer: 1869 – 1921

36. When did Autobiography of Gandhiji first published ?
Answer: 1927 (in Navajeevan)

37. Who translated Gandhi’s autobiography into English ?
Answer:  Mahadev Desai

38. Who founded Satyagrah Sabha ?
Answer: Mahatma Gandhi

39. Who is considered as spiritual guru of Gandhiji?
Answer: Leo Tolstoy

40. Who was the secretary of Mahatma Gandhi after the demise of Mahadev Desai ?
Answer: Pyarelal

41. What is the real name of Mira Behn, the disciple of Gandhiji ?
Answer: Madeleine Slade

42. Who compared Gandhi’s Dandi March to the legendary journey of Sri Rama to Lanka ?
Answer: Motilal Nehru

43. Who is known as Bihar Gandhi ?
Answer: Dr. Rajendra Prasad

44. Who is known as Modern Gandhi ?
Answer: Baba Amte

45. Who is known as Sri Lankan Gandhi ?
Answer: A.T. Ariyaratne

46. Who is known as American Gandhi ?
Answer: Martin Luther King

47. Who is known as Burmese Gandhi ?
Answer: General Aung San

48. Who is known as African Gandhi ?
Answer:  Kenneth Kaunda

49. Who is known as South African Gandhi ?
Answer:  Nelson Mandela

50. Who is the write of “Gandhi on Non-Violence” ?
Answer: Thomas Merton

51. “The Life of Mahatma Gandhi” is written by?
Answer: Louis Fischer

Various Questions about Gandhiji

52. Which Round table Conference was attended by gandhiji?
Answer: Second

53. Second round table conference was held at which year?
Answer: 1931

54. Which is the gandhiji’s first political agitation in India?
Answer: Champaran Satyagraha

55. Who is known as Indonesian Gandhi ?
Answer:  Ahmed Sukarno

GK on Mahatma Gandhi Part 2

In addition, are you looking for mahatma gandhi gk pdf in gujarati? click here for Gandhi Yug Aandolano pdf and for Gk on Mahatma Gandhi in Gujarati, which is useful for all gujarat competitive exams

1. Who is the author of  ‘Unto This Last’?

Ans. John Ruskin

(‘Unto This Last’ is an essay and book on economy by John Ruskin. It was between August and December 1860 in the monthly journal Cornhill Magazine in four articles. Gandhi ji was influenced by this book.)

2. Which of the following, according to Gandhiji, is an essential principle of Satyagraha?
Ans. Infinite capacity for suffering, Non violence, Truth
( ‘Satyagraha’ is the most important weapon of Gandhi ji. It emerged as a weapon of conflict resolution. Gandhi ji applied satyagraha in the non-violent struggle against exploitation, injustice and dictatorship.)

3. Gandhiji’s “The Story of My Experiments with Truth” was originally written in Gujarati. Who translated it into English?
Ans. Mahadev Desai

(Mahadev Desai was an activist of Indian freedom movement. He is best known for his job of Mahatma Gandhi’s personal secretary. He died on 15 August 1942.)

4. Which one of the following books is the work of Gandhiji?

Ans. Hind Swaraj & My Experiments with Truth

(The Story of My Experiments with Truth is an autobiography of Gandhi ji. This book covers life of Gandhi ji from early childhood through to 1921. It was published in his journal Navjivan from 1925 to 1929.)

5. When Ganadhi ji won Nobel peace Prize?

Ans. Never won

(Gandhi Ji never won Nobel peace Prize although Gandhi was nominated in 1937, 1938, 1939, 1947 and, finally, a few days before he was murdered in January 1948. )

6. When Gandhi ji returned to India from South Africa?

Ans. 1915

(Gandhi ji returned to India in 1915 permanently and joined the Indian National Congress with Gopal Krishna Gokhale as his mentor.)

7. Who was the political Guru of Mahatma Gandhi ji?

Ans. Gopal Krishna Gokhale

(Mahatma Gandhi used to seek the opinion of the Gopal Krishna Gokhale through letters from South Africa. Gokhale was the one who persuaded Gandhi to came back to India, invest time in understanding India and work for Indian independence struggle movement.)

8. What was the name of mother of Mahatma Gandhi?

Ans. Putlibai

(Father of Mahatma Gandhi was Karamchand Uttamchand Gandhi while mother’s name was Putlibai Gandhi.)

9. Who called the ‘father of the nation’ to Gandhi ji?

Ans. Subhash Chandra Bose

(Mahatma Gandhi was known as ‘the father of the nation’ but there is no legal backup for this title from the Government of India. Subhas Chandra Bose claimed Mahatma Gandhi as Rashtriyapita on a radio program in Singapore in 1944. )

10. When did Gandhiji take the vow of Brahmacharya or celibacy of life?

Ans. 1906

11. Who was the Private Secretary of Mahatma Gandhi?

Ans. Mahadev Desai

12. Who in South Africa gave Gandhiji ‘Unto This Last’ to read which proved to be one of the most decisive books of his life?

Ans. H S Polak

13. To put the ideas of ‘Unto This Last’ into practice, Gandhiji founded the Phoenix Settlement near Durban which came into being in the middle of the year

Ans. 1904

14. Who described Gandhi’s march to Dandi in the following words? “Like the historic march of Ramchandra to Lanka, the march of Gandhi will be memorable”

Ans. Motilal Nehru

15. The historic August session of the All-India Congress Committee, at which the Quit India Resolution was passed, was held at Gowali Park in __________________.

Ans. Bombay

16. Gandhiji accorded very high priority to communal harmony in his programme of actions. At which place did he undertake his last fast for it on January 13, 1948?

Ans. Delhi

17. Which of the following did Gandhiji describes as his two lungs?

Ans. Ahimsa and truth

18. The differences with Gandhiji led Subhas Chandra Bose to resign the Presidentship of the India National Congress in 1939. Leaving the Congress he formed a new party called __________________.

Ans. Freedom Bloc

2 thoughts on “Mahatma Gandhi GK Question Answer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *