Haryana GK 1500 Questions with Answers

By | February 22, 2022
Haryana GK Questions with Answers

Improve your General Knowledge (GK) on Hariyana to perform better in various Exams like PSC, SSC, Bank and Govt Exams.

In this post, we share 1500+ Haryana GK Questions with Answers in Hindi and English language.

Topic Name Haryana State GK Questions with Answers
Question Types MCQs and One Liner
Helpful in Exams HSSC, HPSC, Police, High Court, Post Office, Teacher, Forest and All Competitive Examinations
Language of Questions Hindi and English
Covered Topics Hariyana History, Culture, Geography, Current Affairs, Government Schemes etc

Haryana GK Questions


Haryana GK Questions in Hindi (हरियाणा जीके प्रश्न)

हरियाणा से जितने भी महत्वपूर्ण प्रश्न पूछे जा सकते हैं, हमने यहां दिए हैं।

प्रश्न १ः हरियाणा में अंतराष्ट्रीय क्राफ्ट मेला कहां लगता है?
उत्तरः सूरजकुंड (करीदाबाद)

प्रश्न २ः हरियाणा का सबसे चर्चित और लोकप्रिय लोक कवि किसे माना जाहा है?
उत्तरः पंडित लख्मीचंद

प्रश्न ३ः अंग्रेजों ने हरियाणा को पंजाब में कब मिलाया?
उत्तरः सन १८५८ में

प्रश्न ४ः किन्हें भाखडां डैम का जन्मदाता माना जाता है?
उत्तरः चौधरी छोटुराम

प्रश्न ५ः हरियाणा में परमाणु विद्युत कैंद्र कहां बनाया जा रहा है?
उत्तरः गोरखपुर (फतेहाबाद)

प्रश्न ६ः हरियाणा में किस जिले में सर्वाधिक सरसों का उत्पादन होता है?
उत्तरः महेंद्रगढ

प्रश्न ७ः क्षेत्रफल का लौह पुरुष कौन कहलाता है?
उत्तरः चौ. बंसीलाल

प्रश्न ८ः हरियाणा मे पहलीबार राष्ट्रपति शासन कब लगाया गया था?
उत्तरः १९६७ में

प्रश्न ९ः महाभारत की रचना महर्षि वेदव्यास द्वारा हरियाणा के किस नगर में की थी?
उत्तरः कुरुक्षेत्र

प्रश्न १०ः हरियाणा राज्य का वन क्षेत्र कितना हैं?
उत्तरः १५५९ वर्ग किलोमीटर

प्रश्न ११ः हरियाणा के पहले मुख्यमंत्री कौन थे?
उत्तरः पं. भगवत दयाल शर्मा

Haryana GK Questions in English:

Question 1: Haryana was known with which among the following terms during the Mahabharata age?|
Answer: Bahudhhanyaka

Question 2: The Renuka, Kishau and Lakhwar Vyasi dams have been constructed on which among the following rivers of Haryana?
Answer: Yamuna

Question 3: The Kalesar National Park of Haryana is famous for which among the following Fauna?
Answer: Birds

Question 4: What is the current approximate power generation capacity of Haryana?
Answer: 3480 MW

Question 5: The turban, worn by males in Haryana is known as _________.
Answer: Khandwa

Question 6: In which district of Haryana is the ‘Badkhal Lake’ situated?
Answer: Faridabad

Question 7: The biggest animal husbandry farm in Asia situated at Haryana in the district:
Answer: Hisar

Question 8: At which place of Haryana was the political as well as social working place of freedom fighter Lala Lajpat Rai?
Answer: Hisar

Question 9: Who is the present Governor of Haryana?
Answer: Bandaru Dattatreya

Question 10: The first novel written in Haryanvi language is _________.
Answer: Jharufiri

Hariyana 1500+ GK Questions with Answers shared in below PDF Books.

Haryana GK Questions PDF


Here we shared two PDF books, that contains most important GK Questions with Answers on the Haryana state of India.

  1. Haryana GK 1500 Questions in Hindi PDF Book – Download
  2. Haryana General Knowledge 1500 Questions with Answers PDF in English – Download
  3. [1000 Questions] Haryana GK Question B0ank – Download PDF
  4. 100 Important Haryana GK 100 Questions for Banking Exams – Download PDF
  5. Haryana General Knowledge PDF Books

Thank you for visiting our site. We hope above Haryana GK Questions will help you in upcoming competitive exams.

You may also read:

If you have any questions regarding Haryana GK then do comment below. Our team will soon reach out to you.

Category: PDF Books

About Limbani Mehul

He is Blogger and SEO Analyst with a Strong Passion. He believes that these career notes provide for students who are financially troubled but deserve to learn. Thank you!

Leave a Reply

Your email address will not be published.